Q1: Wat zijn walstroomtransformatoren?
A1: Walstroomtransformatoren zijn apparaten die worden gebruikt om elektrische energie van de wal naar een schip over te brengen.

Q2: Waarom worden walstroomtransformatoren gebruikt?
A2: Walstroomtransformatoren worden gebruikt om schepen van elektrische energie te voorzien terwijl ze in de haven liggen, waardoor de noodzaak voor het gebruik van eigen generatoren op het schip wordt verminderd.

Q3: Hoe werken walstroomtransformatoren?
A3: Walstroomtransformatoren ontvangen hoogspanningselektriciteit vanaf de wal en zetten deze om in laagspanningselektriciteit die veilig kan worden gebruikt door het schip. Dit gebeurt via transformatie- en regelschakelingen.

Q4: Welke voordelen bieden walstroomtransformatoren?
A4: De voordelen van walstroomtransformatoren zijn onder andere vermindering van luchtverontreiniging en geluidsoverlast doordat generatoren niet constant hoeven te draaien, kostenbesparing op brandstof en onderhoud, en mogelijkheid tot gebruik van schoonere energiebronnen.

Q5: Wie maakt gebruik van walstroomtransformatoren?
A5: Verschillende soorten schepen zoals cruiseschepen, vrachtschepen, jachten en veerboten maken gebruik van walstroomtransformatoren om hun elektriciteitsbehoeften aan boord te vervullen wanneer zij afgemeerd zijn in havens.